top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıAv. Barış Bürüce

DAVAMLA İLGİLİ AVUKAT YARDIMINDAN YARARLANMALI MIYIM?

Güncelleme tarihi: 15 Mar 2022

Bu yazıda, tarafı olduğumuz herhangi bir davada avukat yardımından yararlanmanın önemine değineceğiz.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir; CMK m. 150/2 ve 3'teki haller dışındaki, hallerde bir avukatınızın olması zorunlu değildir.

Bu haller şunlardır;
2- Müdafii bulunmayan şüpheli veya sanık; çocuk, kendisini savunamayacak derecede malul veya sağır ve dilsiz ise, istemi aranmaksızın bir müdafi görevlendirilir.

3- Alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmada ikinci fıkra hükmü uygulanır.

Bu duruma zorunlu müdafilik denilmektedir. Zorunlu müdafilik konusuna başka bir yazıda detaylı olarak değinilecektir.
Zorunlu müdafilik halleri dışında hiç bir davada avukat yardımından yararlanma zorunluluğu yoktur. Fakat bir davanın takibi teknik bir iştir ve mutlaka bu konuda, bu işin profesyonelleri olan avukatlardan yardım istenilmelidir. Aksi takdirde, ileride daha büyük zararlarla karşılaşmanız kuvvetle muhtemeldir.

İnsanlar avukatlık ücretlerini fahiş bularak kendi davalarını takip etmeye çalışmaktadır. Bu nedenle ödeyecekleri avukatlık ücretlerinden daha büyük hak kayıplarına uğramaktadırlar. Pek çok insan mahkemelerle hayatlarında çok karşılaşmadığından, hukuki bir problemleri olduğunda büyük acemilik yaşamaktadırlar.
Bu iş için avukat gerekli mi? Nasıl avukat bulurum? Avukata ne kadar ücret ödemeliyim? Avukatla sözleşme yapmalı mıyım? Vekalet ücretini tek seferde mi ödemeliyim? Avukata güvenmeli miyim? gibi konularda ne yapacağını bilememektedir.
Hangi davalar için avukat gerekli olduğuna yukarıda değindik.
DAVAMA BAKACAK AVUKATI NASIL BULABİLİRİM?
Bir diğer problem davanızı başarıyla yürütecek avukatı bulmaktır. Bu konuda genellikle insanlar yakın çevresinden yardım istemektedir. Avukatla sizin aranızda, iki taraf açısından da güvenilir bir insanın olması kimi zaman faydalı olabilmektedir. Fakat bu durumda iletişim kurduğunuz avukatın sizin davanızla ilgili gerçekten deneyimli ve bilgili olup olmadığını bilmek zordur.

Ülkemizde maalesef avukatlıkta branşlaşma yoktur. Avukatlar birbirinden farklı konularda pek çok davaya bakmaktadır. Bu durumda titiz ve disiplinli çalışmayı gerektirmektedir. O nedenle Avukat seçiminizde avukatın ofisinin şatafatından, sosyal medya hesaplarından, kullandığı arabasından daha çok titiz, disiplinli ve güvenilir olup olmadığını tartmaya çalışın. Gerekirse bir kaç avukatla görüşün. Görüşme yaptığınız avukatın davanıza benzer davalardaki deneyimini sorun. Fakat yargılamanın belli sürelere dayandığını unutmayın. Hak kaybına uğramamak için hızlı hareket etmeniz gerekebilir.

AVUKATA NE KADAR ÜCRET ÖDEMEM GEREKİR?
İnsanların avukatla görüşme yapmadan önce kafasını kurcalayan en büyük problemlerden biri de avukata ödeyeceği ücrettir.
Bu konuda iki tane tarife vardır. Birincisi her yıl resmi gazetede yayınlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesidir. 2020 yılının tarifesine https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/01/20200102-3.htm buradan ulaşabilirsiniz. Bu tarifenin ekinde her dava için alınacak asgari ücret her sene yenilenmektedir. Bu tarifenin anlamı şudur; bakacağı davayla ilgili olarak avukatın alabileceği en az ücreti göstermektedir. Avukatlar yaptıkları her işle ilgili olarak ücret almak zorundadır ve alacağı ücret bu tarifede belirtilen ücretlerden aşağı olamaz.

Bir diğer tarife de, her Baro'nun tavsiye niteliğinde yayınladığı tarifeler vardır. Ankara Barosu'nun 2020 tarifesine http://www.ankarabarosu.org.tr/bilgibankasi/Asgariucrettarifesi/Tavsiye/2020.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.
Avukatlık ücretinin bu tarifelerde gösterildiği şekilde olması zorunluluğu yoktur fakat bu tarifeler ücretin belirlenmesinde rehber olmaktadır.
AVUKATLIK ÜCRETİNİ NE ZAMAN ÖDEMEM GEREKİR?

Ülkemizde yanlış bir algı vardır. İnsanlar genellikle, avukatların davanın kazanılmasının ardından, ücretin karşı taraftan alınacağını düşünmektedir. Bu durum her dava için geçerli değildir. Bazı davalarda ödeme bu şekilde kararlaştırılabilir. Fakat bu davalarda da, sizin kazandığınız maddi kazanımın belli bir yüzdesi şeklinde ücret alınır. Davanın kazanılması halinde karşı taraftan alınacak vekalet ücretinin adı karşı vekalet ücretidir. Avukatlık kanununa göre; bu konuda aksine bir sözleşme yapılmamışsa, bu vekalet ücreti avukatın hakkıdır. Avukatın bu ücreti alması, sizden ücret istemeyeceği anlamına gelmez.

Asıl kural, avukatlık ücretinin sözleşme anında peşin alınmasıdır. Fakat bu konuda karşılıklı anlaşma yoluyla peşin, taksitli ödeme yada dava sonunda yüzde şeklinde anlaşmalar yapılabilir.

AVUKATLA SÖZLEŞME YAPMALI MIYIM?

Ülkemizde avukatla vekillik konusunda anlaşılması sonrasında bu durumun yazılı bir sözleşmeye dökülmemesi en çok ihmal edilen konulardandır. Bu durum hem vekil hem de müvekkil açısından çok önemlidir. Hatta avukatlık ücret sözleşmesi yanında, mutlaka görüşme tutanağı da yapılmalıdır.

Anlaşmanın ve görüşmenin yazılı hale getirilmesi her iki taraf için de faydalı olacaktır. Bu sözleşme ve tutanaklar illa vekil ile müvekkil arasında meydana gelecek bir uyuşmazlığın mahkemeye yansıması halinde kullanılması için yapılmamalıdır. Sözlü anlaşmları her zaman hatırlamak mümkün değildir. Bir uyuşmazlık halinde sözleşmeye bakılarak büyük anlaşmazlıkların önüne geçilebilir.

Sözleşmede ödenecek ücret, ücretin ne şekilde ödeneceği, yapılacak iş, masrafların nasıl karşılanacağı konularının yer alması son derece önemlidir. Genellikle vekil ile müvekkil arasında bu konularda uyuşmazlıklar çıkmaktadır.

AVUKATLIK ÜCRETİ ÖDEMEYE MADDİ DURUMUNUZ ELVERİŞLİ DEĞİL İSE NE YAPMALISINIZ?

Maddi durumunuzun elverişli olmaması halinde avukat yardımından yararlanma konusunda çekingen davranmayın. Hukuk davalarında her il barosunda bulunan adli yardım merkezlerine başvurarak davanızla ilgili tarafınıza avukat atanmasını isteyebilirsiniz. Ceza davalarında ise avukat yardımından yararlanma hakkınız vardır. Bu hakkın gözaltına alınmanız durumunda hatırlatılması gerekmektedir. Tarafınıza bir müdafi görevlendirilmesini istediğiniz takdirde baroların CMK listesinden tarafınıza bir avukat görevlendirilecektir.

Yazımızda basit bir şekilde avukat yardımından nasıl yararlanacağınız anlatmaya çalıştık. Umarım faydası olur. Bu konuda sorularınız olursa yorum bölümüne bırakabilirsiniz.
57 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page